“Een uitgeverij was mijn grote droom”

(Willem Vermeulen)

auteur willem vermeulen

Het was de droom van mijn jeugd: schrijver worden. En uitgever, en dan mijn eigen boeken zo mooi mogelijk uitgeven en zelf verkopen. Een mooie droom, die onbereikbaar leek, maar die ik bleef koesteren, ook toen ik een technische studie begon en schrijven iets uit een andere wereld werd. Gelukkig kwam mijn droom steeds terug. En de kansen om hem te verwezenlijken keerden: ik zei de studie vaarwel en ging de journalistiek in. Schrijven werd mijn dagelijkse werk. Later leerde ik de wereld van vormgeven en drukken kennen, daarna van uitgeven en verkopen. Tot ik alle vaardigheden bezat die voor het uitvoeren van mijn droom noodzakelijk waren. In 1989 – ik was 35 – was het zover: Uitgeverij Willem Vermeulen ging van start. Als hobby, om me in alle rust aan schrijven en uitgeven te kunnen wijden.

Een eigen uitgeverij, voor mijn eigen boeken. Maar wat schrijf ik en waarover? Ik schrijf korte verhalen over gebeurtenissen en ervaringen die iedereen – jong en oud – herkent. Leren fietsen, angst voor wespen, burenruzie, onbeschofte leveranciers, het komt allemaal in mijn verhalen voor. Geen zware verhalen overigens, maar luchtig en om te lachen. Voor mij is het een uitdaging mijn lezers aan het lachen te krijgen. Bij de keuze van mijn onderwerpen zijn mijn jeugd op een Veluwse boerderij aan een drukke verkeersweg, mijn gezin, mijn woonomgeving en de dierenwereld belangrijke inspiratiebronnen.

Mijn eigen uitgeverij. Mijn eigen boeken. Zijn ook de verhalen mijn eigen verhalen? Heb ik ze zelf beleefd? Ja en nee. Ik ben niet de ‘ik’ uit mijn verhalen, maar ik lijk wel veel op hem en voor achtergronden en gebeurtenissen put ik rijkelijk uit mijn eigen leven. Ik speel met fantasie en werkelijkheid, met als belangrijkste spelregel dat mijn verhalen herkenbaar en door iedereen ‘beleefbaar’ moeten zijn.

Schrijven is mijn grote passie. Maar ook vormgeven heeft mijn belangstelling. Ik ontwerp mijn boeken zelf en laat mijn ontwerpen door professionele mensen uitvoeren. Inmiddels zijn er vier verhalenbundels verschenen: ‘Het Full Speed-album’ (1989), ‘Er zit een kat op mijn motorkap’ (1993), ‘Op een zondagmorgen, heel vroeg’ (1996) en ‘Het krassen van een Kromhout’ (2000).

Sinds 2004 breng ik naast verhalenbundels transportbiografieën uit, boeken (met veel foto’s) over familiebedrijven in het transport. Het schrijven, samenstellen en uitgeven van transportbiografieën is een activiteit binnen mijn uitgeverij waarin ik mijn passie voor wegvervoer en (historische) vrachtwagens op een creatieve manier kan uitleven. In 2004 verscheen de transportbiografie ‘HESSELMAN. De mensen. De wagens. De buizen’, in 2009 gevolgd door het boek ‘VAN MAANEN. Vier generaties in transport’, een transportbiografie van het Barneveldse bedrijf Van Maanen Transport BV. In maart 2016 publiceerde ik de derde transportbiografie: ‘REIN DE JONG. Van beurtvaart tot wegtransport’. Dit boek vertelt het menselijke en zakelijke verhaal van een transportfamilie die in 1850 met schepen begon en een eeuw later overstapte op het vervoer over de weg.

Ik hoop dat u nader kennis wilt maken met mijn boeken. En er veel plezier aan beleeft. Want dan is mijn jeugddroom pas écht in vervulling gegaan.